Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 22 november 2023

Han från Loön

 



Han från Ullånger
Bo R Holmberg
Ord & visor förlag. 2023

Det började med ett tunt häfte dikter om potatis utgivet under pseudonym. Om det nu är sant, men det spelar egentligen ingen roll. En bra historia behöver inte vara sann, det räcker att den är bra. Och det är något som Bo R Holmberg efter 40 år och 60 titlar känner väl till. Berättelsen om den inte helt lyckade författardebuten finns i den nyutgivna samlingen ”Han från Ullånger”.

19 korta berättelser, och från första sidan känns anslaget igen, både språkligt och tematiskt. Det är inga stora åthävor, det skulle inte passa sig för ångermanlänning som har förblivit landskapet trogen, det är vardagligt, nära människorna och bygden.

Det är berättelser om danskvällar, förälskelser på avstånd, överraskande möten över tiden, små porträtt av lokala personligheter, en och annan skröna från förr, och flera finstämda historier om åldrandet.

Det finns en äkthet rakt genom, texten andas egna erfarenheter, det självupplevda, eller sådant som en bra lyssnare förmår att ta till sig. Det präglar också språket, det är precist, rikt, med säker känsla för det folkliga och med tonsäkra inslag av det dialektala.

Det är ren och oförfalskad berättarglädje, och Bo R är en sällsynt begåvad berättare, som förtjänstfullt för vidare traditionen från Pelle Molin, Birger Norman och Nicke Sjödin.

Snart kan han hålla ett föredrag om åldrandet som den 80-årige författaren i den avslutande novellen, och det kommer säkert fler än det lilla fåtal i berättelsen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar