Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 13 november 2023

Oheligt förtryck i "helig" stad

 



I den ”heliga” staden Mashhad i Iran inträffar seriemord på prostituerade kvinnor. Dit kommer från Teheran journalisten Arezoo Rahimi, fast besluten att ta reda på sanningen om morden. Och hon upptäcker ganska snart att polisen är inte särskilt angelägen om att fånga in mördaren.

Inte heller myndigheter visar något större intresse för saken, med brett stöd från allmänheten tycker man att det egentligen är bra att dessa ”depraverade” kvinnor röjs undan från samhället. Skulden är helt och hållet deras, med sin bristande moral ”förleder” de männen till synd. Ett typiskt fall av skuldbeläggande av offer.

Rahimi upptäcker också den misär och marginalisering som är de prostituerade kvinnornas tillvaro, en värld av fattigdom, droger och exkludering i skuggan av ett patriarkalt samhälle präglat av hyckleri och dubbelmoral, och där sexuellt våld eller hot om det är ständigt närvarande.

Tack vare Rahimis envetna och modiga insats kan mördaren fängslas. En helt vanlig familjefar, som inte visar minsta tecken på ånger. Han anser sig utföra ett uppdrag av gud, med den för hans sort typiska övertygelsen om att sitta inne med initierad kunskap om vad gud vill, vilket förvånansvärt ofta sammanfaller med vad de själva vill.

Mördaren blir lite av en folkhjälte som hyllas av många och det sker stora demonstrationer med krav på hans frigivning. 16 mord – men de var ju på knarkande horor!

Han döms visserligen till döden, men det förblir länge oklart om straffet någonsin kommer att verkställas. När det ändå sker till slut förstår vi att det är enbart på grund av en intern maktkamp mellan olika falanger inom det islamistiska etablissemanget.

Filmens färgskala är mörk och dunkel, många nattbilder, och en atmosfär av skumrask.

Ett starkt drama om kvinnoförtryck, som avslutas med en scen som trots de många morden är kanske den mest otäcka. Mördarens son utlovar att fortsätta faderns verk.

 

Holy Spider
Regi: Ali Abbasi
Manus: Ali Abbasi, Kamran Bahrami
Foto: Nadim Carlsen
Musik: Martin Dirkov
Medverkande: Zar Amir Ebrahimi, Mehdi Bajestani, Arash Ashtiani, med flera
Distribution: Tri Art Film
Svensk premiär: Januari 2023
En svensk-dansk-tysk-fransk samproduktion


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar