Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 30 juni 2023

Konst på Mannaminne - Anders Åbergs unika skyskrapa visas för första gången

 



Det finns många anledningar att besöka Mannaminne. Sommarens konstutställningar är utan tvekan en av dem. Det är ett starkt ”startfält” med åtta konstnärer och en imponerande bredd av teman, tekniker och stilar. Det är spretigt, fast ett annat ord är förstås mångfald.

Jag råkar börja med Olle Magnussons installation ”Army of Lovers”. Det är mycket iögonfallande och omöjlig att missa. En hel vägg med färgglada långkalsonger. Och det spännande är att det är arméns gamla underkläder. ”Make love not war” i en alldeles egen version. Synnerligen aktuellt i dessa tider av upprustning och Nato-ansökan.

Björn Ola Lind ställer ut fotografier av bark, ”Barken sjunger”. Det är en hyllning, en ”hymn”, till träden, de som är världens lungor, men också livets och kunskapens träd. Det är konkret och livsnödvändigt, samtidigt metaforiskt med djup symbolik.

Man behöver inte dela Björn Olas animism för att fascineras av dessa fantastiska former i en gråskala med närmast oändliga nyanser. Så även om inte besjälat visst lyser det kraftfullt av liv.

/../

Utställningarna pågår till den 31 augusti.


Läs hela texten i Tidningen Ångermanland


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar