Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 16 juni 2023

Minnet av en människa är ingen enkel historia

 



Fördolt är minnet av människan
Mohamed Mbougar Sarr
Övers: Cecilia Franklin
Bonniers

Romanen ”Fördolt är minnet av människan” som vann Goncourtpriset 2021 är en typisk fransk roman, och det menar jag inte som en komplimang. Det är intellektualiserande, mångordigt och spretigt, försöker greppa alldeles för mycket. Men författaren är allt annat än typisk fransman, han är senegales, och plötsligt blir hans roman något helt annat än typisk fransk.

Den har tankens djup och skärpa, språkets spänst och energi, den berör angelägna ämnen som rasism, kolonialism, Förintelsen, och sist men inte minst litteraturens plats i samhället.

Ledmotivet med jakten efter den mytomspunnen senegalesiske författaren som i slutet av 30-talet skrev en genial, närmast perfekt, men numera bortglömd roman, är som en arkeologisk utgrävning där lager efter lager blottläggs och avslöjar nya aspekter av en fascinerande historia.

Tidsperspektiven växlar, liksom länder och kontinenter. Första världskriget, andra världskriget, den koloniala frigörelsen, Paris akademiska och intellektuella universum. Europa, Afrika, Latinamerika.

Modern prosa blandas med afrikansk sagotradition, för att åter komma tillbaka till västvärldens litterära referenser där diverse författarstorheter som Witold Gombrowicz och Ernesto Sabato dyker upp. Olika stilgrepp utforskas.

Läsaren förvånas och förundras, överraskas, skenet bedrar alltid och ingenting är vad det synes vara.

En riktig läsfest.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar