Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 21 juli 2019

Kraft och elegans - fyra konstnärer skildrar hästen





Om hunden är människans bästa vän, kan hästen göra anspråk på att vara den näst bästa. Sedan urminnes tider har hästen varit en stark symbol i kulturen, och varit flitigt avbildad. På Orrenhuset i Sollefteå visas just nu en utställning med fyra konstnärer som skildrar hästen ur olika personliga perspektiv.

Maritha Östlund är på hemmaplan, och visar upp sina välbekanta målningar i blandteknik, ganska färgstarkt, men kanske en aning mindre än vanligt, med enbart hästen som återkommande symbol, men fortfarande med ett överflöd av andra skiftande symboler, som ägget och kronan.

Eva Nordangård är småländska från Svanö. Hennes hästar är alla tillverkade i naturmaterial, och har en mild vardaglig framtoning. Eva fångar skickligt varje hästs individualitet, var och en av dem är en personlighet, med stark integritet.

Sigrid Westerholm har sina rötter i Härnösand, hon har växt upp på en hästgård i Häggdånger, men är numera bosatt i Sundsvall. Hennes hästar är tillverkade i ståltråd, och förenar på ett intrikat sätt naturens landskap med det industriella arvet.

Birgitta Ryberg är den mest långväga gästen, hon är uppvuxen i Göteborgs skärgård, men bor sedan länge på en gård med hästar utanför Ullared. Där finns tydligen annat än köphysteri.
Utställningen pågår fram till den 29 augusti.

Läs hela texten i Allehanda.se



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar