Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 16 april 2019

Musikaliskt storverk med starka känslor





Påskhelgen närmar sig. Det kristendomens viktigaste högtid, med dess fundamentala passionsberättelse om Jesu lidande, död på korset och återuppståndelse. Sitt kanske mest fulländade musikaliska uttryck har denna berättelse funnit i Johann Sebastian Bachs Johannespassion – jämte Matteuspassionen förstås. Den framfördes på självaste Palmsöndagen i Härnösands Domkyrka.

Domkyrkokören och delar av Sundsvalls Kammarorkester anfördes i vanlig ordning av Lars G Fredriksson. Det är verkligen högst imponerande hur han lyckas använda hela sin icke oansenliga kroppshydda för att dirigera. Han hukar, han går upp på tå, han nästan hoppar, breder ut armarna som vingar, och för ihop händerna som i en tratt genom vilken tonerna ska filtreras. Följsamt och nyanserat.

Maria Robertson vid cembalon bidrog till att skapa det rätta barockanslaget.

Och så hade man samlat ett bra gäng duktiga solister. Sopranen Christina Knochenhauer var tillbaka i Härnösand, och drillade på friskt i sina arior. Ett par forna adepter från Kapellsbergs Operastudio gladde publiken, Katariina Holma med en altstämma med stort allvar och suverän tajming, och Anders Falbe som dundrade på med sin bas med stora dramatiska kvaliteter, och en personlig frasering.

Läs hela texten i Allehanda.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar