Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 1 april 2019

Operahus ska byggas i Nyland



EXTRA! EXTRA! EXTRA!



Kungliga Operan meddelar att man har nu definitivt tagit beslut att bygga en filial i Nyland utanför Kramfors. Ett operahus för 3000 åhörare ska uppföras nedanför Tingshuset ner mot Ångermanälven. Byggnaden, som till formen påminner på operan i Sydney fast mindre, beräknas stå klar sommaren 2021.

-          Filialen i Nyland ligger väl i linjen med vår ambition att sprida operakonsten till hela landet, säger Kungliga Operans talesman Assar von Nibelungen.

Glädjen i Nyland går inte att ta fel på. Operahuset kommer att bli en turistmagnet av väldiga mått, och redan nu diskuteras ett hotellbygge på orten. Behovet kommer att finnas, och enligt preliminära beräkningar kan det nya operahuset dra så många som 150 000 besökare per år, även från utlandet.

Det kommer också att skapa positiva effekter för hela kommunen.

Många arbetstillfällen kommer det att bli under själva byggnationen, med spinnoff-effekter för handel och annan serviceverksamhet.

-          Kan man vara annat än jätteglad en sådan dag, säger kommunalrådet Jan Sahlén (S).

Moderaterna i Kramfors låter meddela att man ska inom närmaste tiden kräva en utredning om sänkt kommunalskatt, medan Sverigedemokraterna oroas av den ökade utländska närvaron i kommunen.

Enligt obekräftade uppgifter kommer några välkända musikprofiler från Nyland knytas till det nya operahuset. Ingen av de berörda vill kommentera uppgifterna. Men både Fredrik Högberg och Ron LaFond säger samstämmigt:

-          Det är ett viktigt erkännande av vårt arbete, och ett kvitto på den höga nivå som musiklivet i Kramfors och Ångermanland håller sedan en längre tid tillbaka.

Kulturminister Amanda Lind hälsar genom sin pressekreterare att det är en mycket glädjande nyhet, som kommer att bidra starkt till att göra kulturen tillgänglig i hela landet.

-          Det är naturligtvis särskilt roligt att det sker i närheten av mina hemtrakter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar