Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 14 april 2019

De hedrar sin bortgångna konstnärskamrat – konsten kommer till Skuleskogen med Owe Grandics, Jeff Lindahl och Örjan Östlund





Samtidigt som Naturum Höga kusten vid Skuleberget öppnar för säsongen inviger man en konstutställning. Det är konstnärsgruppen KEPS som visar konst med anknytning till Naturums egen utställning ” Taigan-den eldmärkta skogen” och har temat naturvårdsbränningar.

För den oinvigde är taiga ryska för trädklädda berg, vilket är precis vad vi har här i Ångermanland, och naturvårdsbränning betyder skogsbränder under kontrollerade förhållanden. 

Naturvårdsbränningar syftar till, som namnet antyder, till att vårda naturen, framför alt att bevara och utveckla ekosystemets mångfald.

Det får mig att reflektera över mänsklighetens väg. En gång i tiden var vi jägare och samlare, det var vanligt med svedjebruk. Sedan kom ”utvecklingen”, och resulterade i långa arbetsdagar, slit och svält, krig, förtryck, och inte minst förödande miljöförstöring.

Så numera eldar vi upp lite av skogen för att rädda naturens rikedom. Kan inte låta bli att finna hela den utvecklingen en smula märklig. Kanske mer än bara ”en smula”.

Konstnärsgruppen KEPS (kan utläsas Konstnärliga Esteter På Språng, men det är oklart och varierar) består av Ove Grandics och Jeff Lindahl. 2011 hade de en uppmärksammad utställning på Naturum med temat ”Skogen”, nu fortsätter de med skogsbränder – dock kontrollerade sådana.

Ove Grandics bidrag är sex akrylmålningar av fåglar. Fem av dem är arter som återfinns i naturen, olika hackspettar, gröngöling och spillkråka. Den sjätte återfinns i Oves fantasi, vilket dess latinska namn skvallrar om: ”Phalacrocorax grandics fumus” (på svenska ”botnisk rökdykare”!).

Målningarna är realistiskt hållna, med en expressionistisk touch, filtrerad genom en personlig blick.

Ove har också med en fantastisk skulptur av återvunnet material. Den sägs föreställa en botnisk rökdansfluga. Huruvida den existerar i sinnevärlden låter jag vara osagt, men om den finns är det definitivt i betydligt mindre dimensioner.



Jeff Lindahl har med fyra målningar, tre oljor och en akvarell. Kanske mest iögonfallande, och min favorit, är ”Energizoner”, ett suggestivt skogslandskap med häpnadsväckande färgnyanser.

Lika suggestiv, och nyansrik, är akvarellen ”Drakeld” med en brinnande granskog. Om det inte är en osannolikt vacker soluppgång. Naturens mångfald är alltid full av överraskningar. Kretsloppets gräns mellan skapande och förstörelsen hårfin, om ens någon alls.

Och allt hänger samman, som i ”Rötter”, där ett träds rotsystem kan lika gärna föreställa det mänskliga hjärtat.

KEPS hade ursprungligen en tredje medlem, Nordingråkonstnären Örjan Östlund, som tyvärr gick bort i vintras. Som en stilla hyllning till honom finns ett landskap av Örjan med på utställningen. Det är fint.

Konsten är väl integrerad med utställningen om naturvårdsbränningar, de kompletterar och berikar varandra på ett både estetiskt och informativt sätt.

Utställningslokalen är ganska liten, men med rymd och ljus som gör utställningen rättvisa.

Konstutställningen pågår hela sommaren fram till den 29 september. Under hela den perioden har Naturum olika program på temat skogsbränder.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar