Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 30 oktober 2018

Barbro Lundqvists asylkör inspirerade till Riksteaterns pjäs i Kramfors





När den stora flyktingströmmen kom kavlade Barbro Lundqvist i Kramfors upp ärmarna och skapade asylkören och integrationsprojektet Babelskören. Kören fick nationell uppmärksamhet och är en av de stora inspirationskällorna bakom Riksteaterns nya uppsättning "När vi träffade varann" som spelas i Kramfors ikväll.

Livet består av möten och teater är en scen för berättelser om dessa möten. Under den stora flyktingsströmmen 2015 upptäcker teaterregissören Joakim Rindå att det finns många nya människor som är flyktingar i hans bekantskapskrets, och att det är en erfarenhet som han delar med många andra.  Då föds idén att skriva en pjäs på det temat.

-          Och Riksteatern där jag arbetar är just ”där det möts”, säger Joakim Rindå.

Eftersom han själv är relativt oerfaren som dramatiker kontaktade han den betydligt mer rutinerade Nina Tersman, och tillsammans började resa runt till en mängd olika platser i Sverige, både i norr och söder, och samla på berättelser. I det arbetet var det naturligt att använda sig av redan existerande infrastruktur, Röda korset, språkkaféer, bibliotekens språkstunder och inte minst lokala Riksteaterföreningar.

På ett mycket tidigt stadium kommer de i kontakt med Barbro Lundquist i Kramfors. Hon blir en mycket viktig inspiration för arbetet med pjäsen.

Läs hela texten i Allehanda.se

Arkivbild/Allehanda


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar