Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 7 oktober 2015

Instrument som berättar historier



Om det är kyrkorna som berättar bygdens historia, berättar orglarna kyrkornas historia. Samtidigt som de är sina egna berättelser. Orgelspelen fortsatte på tisdag i Örnsköldsviks kyrka med programmet 17 orglar – 17 berättelser.

Under året har föreningen Vox Humana gjort en rundresa i kommunens kyrkor där man på varje plats har berättat om orgeln och givetvis bjudit på generöst med orgelmusik. Man är snart på upploppet, och innan året är till ända ska man hinna med att besöka 13 kyrkor.

Den aritmetiska misstämningen beror på att det finns kyrkor som har två orglar. De är fyra stycken, och Örnsköldsvik är en av dem. Där finns en mindre kororgel från 1996, byggd av Johannes Menzel från Rö.

Johannes är den som fortfarande sköter om orgeln. Han invandrade en gång i tiden från Tyskland, och det har genom historien traditionellt varit tyskar, och i viss mån även andra kontinentaleuropéer, som har stått för orgelbyggandet i Sverige. Återväxten bland svenska orgelbyggare är tydligen dålig än idag.

Organisten i Arnäs kyrka Sven Edsfors, som är tillika ordförande i Vox Humana, berättade om orgeln och spelade två koraler av Bach. Den ena är förmodligen skrivet av Bachs favoritelev Johann Ludwig Krebs, men tillskrevs rutinmässigt enligt tidens sed mästaren.

Det var spännande att se orgelspel på så nära håll. Man använder lika mycket händer och fötter, det är lite som att spela klaviatur samtidigt som man steppar.

Lilla orgeln i Örnsköldsvik är byggd i klassisk stil från sent 1700- och tidigt 1800-tal. Den kontrasterar mot stora läktarorgeln från 1911 i senromantisk stil. Den renoverades till originalskick hundra år senare, och är ganska unikt, det finns bara tio liknande i hela landet.

Det var hemmaorganisten Niklas Jansson som med några nationalromatiska stycken gav prov på det mäktiga instrumentets enorma klangpalett med hela dess rikedom av färger och nyanser

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar