Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 5 september 2015

Kapitalism i kris - Kajsa Ekis Ekman om Grekland



Krisen i Grekland har haft ett tydligt drag av grekiskt drama, där handlingen obevekligen går mot katastrof. Men det var knappast ödet som bestämmer utvecklingens gång, här finns det andra, och mycket mäktiga krafter i rörelse. Och en mytbildning som inte heller den står antiken efter.

En person som är mycket insatt i situationen i Grekland är författaren, journalisten och vänsterdebattören Kajsa Ekis Ekman. På onsdag kväll var hon på inbjudan av Vänsterpartiet i Härnösand och föreläste på Sambiblioteket om sin bok Skulden – Eurokrisen sedd från Aten.

Titeln är symptomatisk för hennes syn på skeendet. Ekis Ekman ser inte krisen i Grekland som ett särfall, något specifikt grekiskt, typiskt för grekisk kultur och mentalitet som en del har hävdat, inte heller som ett utslag av grekisk lättja och alltför generösa välfärdssystem, utan som ett led i den värsta kris som har drabbat kapitalismen sedan 30-talets depression.

Hon inledde med att slå hål på alla de myter som har spridits om Grekland. Samtliga har visat sig vara osanna, grekerna jobbar mer än genomsnittet i EU, de går också senare i pension. Hon berättade om en skröna som har spridits i pressen över hela Europa om ett sjukhus med drygt 40 trädgårdsmästare – siffran varierade från tidning till tidning – och med ingen trädgård. Det var enkelt att kolla att hela historien var ett rent påhitt.

Grekland är förvisso ett land med stora inhemska problem, framför allt korruption och klientelism, men krisen är från början dels importerad från USA, dels en logisk konsekvens av eurons konstruktion, som gynnar industriländer i norra Europa, främst Tyskland.

Ekis Ekman menar att krisen accelererar när den så kallade Trojkan, IMF EU och ECB, kliver 2008 in för att ”hjälpa” Grekland. Att krisen skenar beror i själva verket på Trojkans krisbekämpningsåtgärder.  Från 2008 fram till nu har arbetslösheten fördubblats, till makalösa 25 procent, och statsskulden stigit från 120 till 185 procent.

Vänsterkoalitionen Syrizas valseger gav grekerna framtidshoppet och stoltheten åter, men det dröjde inte länge förrän landet tvingades ner på knä igen.

Kajsa Ekis Ekman hade ingen bra förklaring till premiärminister Tsipras agerande i förhandlingarna, som ju slutade i totalt nederlag för Grekland.


På frågan om vad grekerna anser att vi kan göra, svarade Ekis Ekman att de inte vill ha någon välgörenhet, utan uppmanar oss att kämpa för rättvisa villkor i vårt land. Det är samma kamp överallt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar