onsdag 23 maj 2012
Ett liv – två världar
Vad gör våra barn på nätet? Internet är en viktig del av barnens värld, medan många vuxna uppfattar det som något hotfullt och obegripligt. Om barns beteenden på internet, och om hur vuxna ska hantera det, handlade Christina Stiellis föredrag i Ådalsskolans aula på tisdag kväll.
Christina har själv två barn i övre tonåren, och kunde mycket målande berätta om en tonårsförälders vedermödor. Barnens kontakt med internet etableras numera mycket tidigt. De flesta barn i åldern 2-5 år använder datorn regelbundet.
Det är först kring 9-12 år som de första fällorna dyker upp. Till en början handlar det om betalsajter. En av föräldrarna i publiken berättade om hur hans son hade köpt virtuella möbler för 12 000 kronor!
Det är alldeles för lätt, var det många som tyckte. Även om det finns åldersgränser, är det oftast ganska enkelt att kringgå dem. Därför är det viktigt att föräldrarna tar sitt ansvar, inte bara förbjuder, utan lär sig hur olika sajter fungerar, är nyfikna och kunniga, och kan lära och hjälpa barnen, och framför allt kunna föra en dialog.
Det blir än viktigare när barnen kommer upp i tonåren. Det är en svår tid för ungdomar som befinner sig i ett gränsland mellan barn- och vuxenvärlden.
– De är som tickande bomber, riskbenägna, men utan empati och insikt om konsekvenser, sa Christina Stielli.
I den åldern kommer ungdomarna i kontakt med sajter där det förekommer mobbning, trakasserier och kränkningar, och dessutom olika sexraggningssidor. Det är därför oerhört viktigt att de vuxna förmår att leva upp till föräldrarollen. Framför allt måste man ha kunskap om hur internet fungerar, våga följa med, utan att snoka, vara närvarande, och inte minst föregå med ett gott exempel själv. Nyckelordet är dialog.
– Det är svårt, men att vara förälder är inte lätt, sa Christina Stielli.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar