Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 26 januari 2011

Kramfors söker tillväxt


Hur tillväxt kan skapas i Kramfors kommun var ämnet för en workshop på hotell Höga Kusten igår kväll. Personer från kommunen, företag och föreningar samlades för att diskutera hur man ska arbeta för få Kramfors att växa. Det var den andra workshopen i en serie av tre.

Förra gången rörde diskussionerna hur man kommer till rätta med Jante. Temat för gårdagens möte var ”Nöjdhet versus tillväxt”. Upprinnelsen är de resultat som framkom på ett tidigare idéseminarium om klimatet i Kramfors. Många företag är nöjda, och inte intresserade av att växa och söka nya marknader. Kramfors befinner sig på många sätt inne i en positiv utvecklingsfas, med Resecentrum, nya bowlinghallen, den blivande affärsgallerian och Konsum-nybygget, och därför anses det från både kommunen och företagarhåll att det vore farligt att vila på lagrarna och inte ta tillvara de möjligheter som öppnar sig.

Workshopen igår leddes, liksom den föregående, av Lisa Renander från managementföretaget Go Enterprise, och nu som då, arbetade man enligt RIKA-modellen, där förkortningen utläses Research, Idé, Koncept och Action.

Kvällens uppgift var att formulera hur man ska gå vidare för att stimulera företagen i Kramfors att sträva efter tillväxt.

De centrala problem som identifierades var arbetstillfällen, kapitalförsörjning och kompetens. Alla var helt överens om att det var svåra frågor, som inte löstes i en handvändning. De generella åtgärder som betonades var samverkan, nätverksbildande, ambassadörs- och mentorskap, och inte minst specialistrådgivning, gärna med kommunal medverkan.

Mer konkreta förslag var en Storjante – tydligen fortfarande närvarande – som skulle slängas framför tåget, en äventyrsfylld tågresa för utflyttade Kramforsbor, turistpaket med inslag av udda aktiviteter, resurspooler med olika möjligheter för företag, en behovs- och resursbank som skulle vara till hjälp för företag, och samtidigt kunna matcha de arbetslösa mot nya arbetsmöjligheter. För att nämna några av de många kreativa idéerna.

De konkreta lösningsförslagen finns kvar som hjälp i det fortsatta arbetet med frågeställningen.

Seminarieserien avslutas om två veckor med en workshop om kompetensförsörjning och inflyttning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar