söndag 5 december 2010
Veckan som kommer Vecka 49
Wikileaks fortsätter att läcka. Det är riktigt underhållande att läsa alla patetiska försök att bemöta de pinsamma avslöjandena. Antingen tar man till brösttoner och talar vitt och brett om vilken fara som publiceringen av dokumenten medför och alla liv som hotas - vilka? - eller så försöker man avfärda pinsamheterna med en axelryckning, amerikanska diplomater har missförstått, det är osannolikt, och egentligen är det inte alls uppseendeväckande på något sätt. Konsten att snacka sig ur den penibla situationen då man påträffas med brallorna nere antar allt fler nya kreativa former.
Den kommande veckan börjar med Finlands nationaldag på måndag. Efter giftermål med Ruotsi, och tvångsäktenskap med Venäjä kunde finländarna 1917 äntligen bli herrar i eget hus. Det började inte så bra, men tog sig så småningom. Efter så där 60-70 år. Det blir gärna så i länder med händelserik historia. Och finnarna själva hävdar att Finland är det enda landet i Norden som över huvudtaget har en historia. De andra har bara en räcka händelser.
En händelse som ser ut som en tanke är att Tjekan, alltså föregångaren till KGB, bildades dagen efter Finlands självständighet. Förr i tiden, det som var den gamla - goda eller onda, beror på vem man frågar - tiden firade man faktiskt Tjekandagen. Svenska SÄPO brukade dagen till ära utvisa ett antal sovjetiska diplomater, med hänvisning till att de var spioner. Vilket de säkert var. Det brukar diplomater vara. Se inledningsstycket.
På onsdag är det årsdagen av att påven Pius IX - som kan ståta med det längsta pontifikatet i historien, han var påve i 31 år - proklamerade dogmen om Jungfru Marie obefläckade avlelse. Eftersom han dessutom förklarade ofelbarhetsdogmen, som innebär att påven är ofelbar, är det lika bra att ta detta beslut på största allvar. Det inneträffade 1854, vilket kan tyckas som inte så länge sedan. Vad de goda katolikerna dessförinnan ansåg att Maria och Josef hade för sig i sänghalmen vet jag inte. Men man fattar ju att Guds son och en vanlig hederlig påsättning går liksom inte så bra ihop.
På tal om inte så länge sedan. På torsdag är det 100 år sedan tiondet avskaffades.
På fredag är det Internationella dagen för mänskliga rättigheter. Att döma av tillståndet i världen, då som nu, är det en bemärkelsedag som de flesta har missat.
På lördag är det årsdagen av Tysklands och Italiens krigsförklaring mot USA 1941. Även om det finns alltid någon form av logik i all galenskap, borde det vara ett av världshistoriens mest korkade beslut någonsin alla kategorier.
Veckan avslutas med att det är 140 år sedan - återigen på tal om nära i tiden - som Joseph H. Rainey blev den första svarta kongressledamoten i USA. Man skulle kunna säga att han banade väg för Obama. Sedan tog det bara drygt 130 år - och nu plötsligt blir det mycket - innan det var möjligt. Så visst går det sakta, men det går i alla fall åt rätt håll.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar