Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 26 december 2009

Par i julkonserter




December är julkonserternas tid, då inte minst körsången blomstrar. På lördag var det dags för ett spännande möte i Ytterlännäs kyrka, dagen efter blev det en oväntad återförening i Nora.

I Ytterlännäs uppträdde Lars T Johansson tillsammans med Ytterlännäs kyrkokör, under ledning av Ulla-Marie Nilsson, i en advent- och julkonsert. Kören framförde traditionella julsånger, Lars T sjöng mest egna visor, livsbejakande kompositioner med kärleken som tema. Undertecknad blir varje gång som jag hör honom lika förvånad – och imponerad! – av kraften i hans röst. Lars T ackompanjerade sig själv på gitarr.

Kvällens höjdpunkter var när kören och Lars T Johansson sjöng tillsammans. Det avslutande ”Helga natt” höll på att lyfta taket av Ytterlännäs kyrka.

I Nora kyrka fick publiken uppleva en unik återträff då Norakören förstärktes av Noraflickorna, en kör som sjöng i Norabygderna på 70-talet. Nu hade de återförenats efter 30 år för denna julkonsert.

– Vi hoppas på ett igenkännandets leende, sa Siv Lindström från Norakören. En del har visserligen flyttat, men förvånansvärt många bor kvar i bygden. Det blir en riktig bygdekonsert. Och alla tycker det är så roligt att träffas igen och sjunga ihop.
Skojigt nog var en av Noraflickorna Ulla-Marie Nilsson som ledde konserten dagen innan i Ytterlännäs kyrka.

Norakören dirigerades av Agneta Näsman och Siv Lindström, som också spelade piano. Man framförde ”Julens pärlor”, en blandning av traditionella julsånger och mer populär repertoar. Det var mycket stämningsfullt, med ambitiösa egna arrangemang.
Det är knappast en tillfällighet att både i Ytterrlännäs och i Nora framfördes sånger av Py Bäckman. Hon kan bli vår nästa julklassiker.

Nora kyrka var dagen till ära vackert dekorerad av floristelever från den närbelägna Nordviksskolan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar