Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 10 december 2009

Grekland: ”Kavallerichocker” mot demonstranter


Häftiga sammandrabbningar ägde rum i Aten och andra grekiska städer under helgen på årsdagen av dödsskjutningen av en 15-årig pojke.
Det var ett år sedan som Alexandros Grigoropoulos sköts av polis under oklara omständigheter. Två polismän är åtalade och rättegången mot dem ska inledas i början av nästa år.
Under helgen urartade flera demonstrationer i Aten, Thessaloniki och på Kreta. Flera tusen människor demonstrerade, och enligt polisen krossade demonstranterna skyltfönster, tände eld på papperskorgar och kastade sten mot polisen. Över hundra personer har anhållits.
Myndigheterna hade inför helgen förklarat ”nolltolerans” för eventuella våldsamheter. Premiärminister Papandreou sa att helgen är ett ”avgörande ögonblick” för hans socialdemokratiska regering och för nationen.
Enligt polisen hade det kommit anarkister och andra vänsteraktivister från Frankrike, Italien och flera andra europeiska länder.

Stor polisbrutalitet


Enbart i Aten hade omkring sex tusen poliser kommenderats ut. Polisen använde tårgas vid flera tillfällen.
Polisen i Aten använde sig av en ny taktik som gick ut på att med motorcyklar utföra ”kavallerichocker” mot demonstranter. Bilderna i grekisk tv som visar hur mc-poliser kör rakt in i folkmassan och drar ner människor har väckt starka känslor.
Det råder stor misstro mot polisen bland vänstergrupper och ungdomar. De grekiska poliserna är uselt betalda, dåligt utbildade och notoriskt korrupta. De är också ökända för sin brutalitet.
Misstron mot polisen hänger samman med den utbredda bristen på förtroende mot myndigheter som är allmän i Grekland. Det väntas flera demonstrationer under veckan.


Publicerat i Flamman 2009-49

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar