Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 27 december 2009

Året som kommer


Det gamla året går mot sitt slut. 2009 var lite av ett mellanår, men det kanske de flesta år är. Och lika så bra är det. 2010 närmar sig med sjumilasteg, och många är säkert nyfikna på hur det kommer att arta sig.

Om framtiden kan vi ingenting veta, men det finns lite att gå efter, tecken i skyn, fåglarnas flykt, pressmeddelanden, officiella kommunikéer.

Jag har tagit fram kristallkulan, slängt ner de befintliga ingredienserna, rört om ordentligt, och presenterar här resultatet av blandningen som steg fram.

Enligt Wikipedia kommer 2010 att bli ett "vanligt år". Hur kan de veta det? Och hur vanligt är ett "vanligt" år?

Året börjar på en fredag, och det är inget konstigt med det, inträffar rimligen minst vart sjunde år.

Årets kulturhuvudstäder är turkiska Istanbul, Essen i Tyskland ("Essen"betyder inte det "äta"?men det är väl också kultur...), och Pécs i Ungern (vad någonting betyder på ungerska vet bara ungrarna. Jag vet bara vad "polis" heter på detta fantastiska språk.

Jag blev en gång arresterad i Budapest - det är en lång historia, den berättar jag en annan gång - och upptäckte till min stora förnöjsamhet att institutionen som slår vakt om ordningen heter på Petöfis språk "renderszög". Jag menar, till och med på finska heter det något så lättbegripligt som "politi".)

2010 saknar inte i vissa sammanhang ett drag av komik. EU-kommissionen har nämligen beslutat att 2010 är "Europeiska året för bekämpning av fattigdom och social utestängning". Det bevisar slutgiltigt att också trista, byråkratiska institutioner kan ha ett välutvecklat sinne för humor.

Ett axplock av mer eller mindre intressanta och betydelsefulla händelser under året:

I januari kommer Serbien, Montenegro och Makedonien gå med i Schengensamarbetet - efterkrigstidens mest överskattade så kallade reform. Det som är riktigt intressant är under vilket namn Makedonien kommer att gå med i nämnda samarbete. Detta land har nämligen en namn som inte godkänns av ett annat land, och som tvingar hela EU att inte acceptera det, och det lilla landet får finna sig i att bli kallat för "Former Yugoslav Republic of Macedonia", vilket är inget namn utan en fullständig anomali.

Grekerna har gett oss den moderna filosofin. Därefter har de blivit helt galna, och verkar inte ha något vettigt att syssla med. Dags att klippa sig och skaffa ett jobb.

I mitten av januari inträffar en solförmörkelse. Sambandet med ovanstående är uppenbart.

På tal om greker är det Olympiska Spel i februari, vilket naturligtvis har ingenting med grekerna att göra, eftersom det är vinterspel, och så vitt jag vet var konståkning och bobsleigh inte så värst inne under antiken. Spelen äger rum i Vancouver i Kanada, i provinsen British Columbia. Staden är om inte annat så känd för att vara Nordamerikas tredje största filmstad, efter Hollywood och New York.

I mars passerar meteoroiden 2004 FU162 (vem döper de där? Statistiska centralbyrån?), och har vi tur blir passagen nära. Blir det för nära, brinner den bara upp.

Tellus - Meteoroiden med jättetråkiga namnet 1-0. Visst är jorden ett tryggt ställe att vistas på?

I april blir det folkräkning i USA. Det viktigt att räkna folk. Redan kamrat Stalin påpekade att "kadrerna är vår största rikedom". Denna sanning är minst lika giltig idag. Och också i USA.

Jag undrar bara hur man räknar. Bara amerikanska medborgare? Eller också de med "green card"? Räkna man alla, uppstår det lätt en stor diskrepans mellan antalet som vistas där officiellt och den totala siffran. "360 miljoner allt som allt, och 310 medborgare och andra med uppehållstillstånd".

De som sköter folkräkningen längs med Rio Grande bör lämpligen göra det på ett visst klockslag, annars kan antalet fluktuera starkt under dagen.

"Send these, the homeless, tempest-tossed to me", och jag ska räkna dem.

I maj öppnar världsutställningen i Shanghai i Kina. Det är lätt att peka på Kina växande betydelse, och sia om landets framtida roll, maktställning och så vidare, och tycka att det är ingen tillfällighet, bla bla. Men då ska man hålla i minnet att världsutställningen har hållits inte mindre än två gånger i Plovdiv i Bulgarien.

I juni börjar fotbolls-VM i Sydafrika. Sverige är inte med, ett öde som delas med de flesta andra länder, men det spelar ingen roll - det här kommer att bli en fest! Åtminstone jag vet vad jag ska göra i en hel månad. Vad är det för tidsskillnad?

Samma dag som finalen spelas, den 11 juli, blir total solförmörkelse. Då får de väl spela med elbelysning.

Många solförmörkelser under 2010 förresten. Ska det tolkas på något särskilt sätt?

I augusti öppnar Botniabanan, järnvägen mellan Nyland strax utanför Kramfors och Umeå. Ni som fattar vad det handlar om, ni fattar bara. Ni som inte fattar, ni fattar ingenting.

I september är det val i Sverige. Visst är det något märkligt med val? Där var och ens röst inte betyder någonting, och där våra röster tillsammans betyder en hel del. En kollektiv handling där helheten är större än delarna.

Och hur det går? Jag är världens sämsta tippare, och tänker besparar er visdomsord i stil med " Oppositionen leder ganska klart nu, men det är långt kvar, och mycket kan hända än. Fredrik Reinfeldt är känd..." Ja, det vanliga kommentatorssnacket, ni lär få höra det till leda mig förutan.

En sak bara. När man har hört valanalytikerna tillräckligt länge, är det lätt att tappa bort vad det handlade om. Skidåkning, fotboll, politik?

I oktober blir det folkräkning i Ryssland. Jag undrar om det är så klokt. Ryssarna blir bara färre och färre, och inga åtgärder tycks hjälpa. Alkoholism, kriminalitet och otillräcklig sjukvård skördar sina offer. Och så vill ryskorna inte sätta barn till världen. Som den ser ut är det inte undra på.

Såg någonstans en prognos att om 20, eller om det var 30, år skulle ryssarna bli färre än tyskarna. Å andra sidan blir de inte heller fler, så man undrar.

I november händer inget särskilt. Kongressval i USA. 100 år sedan Leo Tolstoy dog. Lite annat smått och gott. November är ingen favorit månad. Mörkt och kallt.

I december blir det en total solförmörkelse. Igen! Och så tar året slut.

Dit är det ett helt år, och lite till. Kära läsare, häng med, och ett gott nytt år på er alla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar