Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 11 augusti 2024

Med Förintelsen i färskt minne

 



Idag är det årsdagen av pogromen i Kraków den 11 augusti 1945. Den var en i raden av en serier pogromer som inträffade i Polen de två åren som följde på befrielsen från den nazistiska ockupationen, med den ökända och mest blodiga pogromen i Kielce i juli 1946 som kulmen.

Redan långt tidigare såddes ett frö, varje fredag och lördag samlades grupper av mest unga män utanför synagogan i de gamla judiska kvarteren i Kazimierz, där de kastade sten och ägnade sig åt grova verbala attacker mot judarna.

Den 11 augusti exploderade det, bakgrunden är något oklart, och det uppstod snabbt ett rykte att judarna kidnappar och mördar kristna barn, en klassisk antisemitisk anklagelse. Människor påstod sig ha sett tolv offer inne i synagogan, och antalet växte ständigt.

Folkmassan trängde in i synagogan, judar misshandlades svårt och rånades, byggnaden demolerades för att sedan sättas i brand.

Också ute på gatorna misshandlades och rånades många, även några icke-judar med ett ”misstänkt utseende” råkade illa ut. Pogrommakarna trängde in i lägenheter, slog ner judar som bodde där och plundrade allt som de kom åt.

Flera affärer och verkstäder plundrades och demolerades.

En person, en kvinna, dödades.

I upploppen deltog en del uniformerade milismän och militärer, vilket uppmuntrade pogrommobben, och skänkte dem en känsla av straffrihet.

Framåt sen eftermiddag/kväll agerade myndigheterna kraftfullt, satte in stora militär och polisiära styrkor och fick snabbt situationen under kontroll.

Min pappa bodde i Kraków vid den här tiden, han var ögonvittne till händelserna och han berättade hur sovjetiska patruller helt enkelt omringade personen som hade utsatts för ett överfall och eskorterade dem bort till ett säkert ställe.

Ett tiotal domar upp till sju års fängelse dömdes ut av militära domstolar.

Bara några få månader hade gått sedan andra världskrigets slut och Förintelsens fasor levde i helt färskt minne. Men hatet hade inte försvunnit, mot judar och andra minoriteter, och finns där än idag, och tilltar dessvärre i styrka. Givetvis inte bara i Polen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar