Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 12 augusti 2024

Kulturpersonlighet uppmärksammad och prisad med skulptur



”Ingen blir profet i sitt eget land”, om man inte bor och verkar i Kramfors, närmare bestämt i Nyland. Och det gör Fredrik Högberg, där han är verksam som kompositör, musiker, musikproducent, konferencier och kulturpersonlighet i största allmänhet, som har förvandlat Tingshuset i Nyland till ett kulturhus och en mötesplats som lockar till sig kända och mindre kända musiker från när och fjärran.

Fredrik uppvisar också en imponerande bredd i sin musikutövning, han komponerar nutida konstmusik, han är frontman i rockbandet Nylands järn, han har lett Allsång på torget i Kramfors, med mera. Och så är han förstås de dåliga ordvitsarnas okrönte konung.

Kanske inte profet, men ändå en man värd att uppmärksammas och prisas.

Sagt och gjort. I samband med Fredriks 50-årsdag gick ett antal vänner, beundrare och bekanta samman och gav honom en skulptur i födelsedagspresent. Ingen dålig gåva! Pengar skramlades ihop och uppdraget gavs till konstnären Mats de Vahl.

Skulpturen avtäcktes i lördags på gräsmattan framför Tingshuset, av ingen mindre än kommunalrådet (S) Malin Svanholm. Till mångas besvikelse, men förmodligen inte huvudpersonens, föreställer inte skulpturen Fredrik Högberg själv, utan gestaltar hans musik.


Skulpturen heter ”Melodier”, och det är notsystem skapade i järn som slingrar sig uppåt ut mot rymden, och som på ett så typiskt sätt för Mats de Vahls konst förenar harmoniskt, eller kanske snarare dialektiskt, materialets tyngd med en lätthet i uttrycket.

Tonerna som avbildas i skulpturen spelades på saxofon av Örjan Abrahamsson. Det bjöds också på tal, bubbel och mingel.

Skulpturen är placerad på privat mark, och är alltså inte offentlig konst i ordets strikta bemärkelse, men ändå tillgänglig att beskåda för alla. Den ska dessutom förses så småningom med belysning.


Det är verkligen inte varje dag som det avtäcks en ny skulptur i Kramfors, men nu har det hänt! Tack Fredrik! Tack alla ni andra inblandade!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar