Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 23 juli 2024

Kjersti Bosdotter tilldelas Birger Norman-priset 2024

 


Birger Norman-dagen firades traditionsenligt på Svanö. Årets upplaga bjöd på litterär vandring på ön i Birgers spår, prisutdelning med panelsamtal och musikunderhållning med Ådalsbandets Tony Naima.

Årets pristagare är kulturarbetaren Kjersti Bosdotter, som under många år har arbetat med kultur-och litteraturfrågor inom olika fackliga och folkbildande sammanhang. Bland hennes insatser kan nämnas kurs- och utbildningsverksamhet, kulturhistoriska vandringar, ”Arbetarlitteraturens dag”, inom ramen för engagemanget Arbetarrörelsens Kulturhistoriska Sällskap samt Maria Sandel-sällskapet.

”Så presenteras hon på Birger Norman-sällskapets hemsida:

Tack vare Kjersti Bosdotters arbete för att bevara och sprida kunskap om arbetarrörelsens författare och diktare har hon bidragit till att även Birger Normans verk lever i vår tid – en sann folkbildargärning.

Precis som Norman gjorde, lever och verkar Bosdotter i Stockholm – samtidigt är hon ett föredöme i att lyfta blicken och se längre än till huvudstaden, precis som Norman.

Kjersti Bosdotter har medverkat i ett antal böcker såsom ”Arbete och kamp”, ”Vår röda fana : Kampsånger”, samt i ett stort antal kursböcker och studievägledningar för fackföreningsrörelsen, med tonvikt på kultur, litteratur och historia. Därmed följer hon en linje där fackförbundspressen blir en viktig kanal för kultur och litteratur, något som Birger Norman själv bidrog starkt till.

Birger Norman själv återkommer oförtröttligt till kulturarbetarnas omistliga betydelse och Kjersti Bosdotter har tveklöst verkat i Birger Normans anda på ett utmärkt sätt, som en av de främsta kulturarbetarna i arbetarrörelsens litterära vingård.”





Se gärna också Birger Norman-sällskapets hemsida: Birger Norman-sällskapet



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar