Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 13 juli 2024

Succépremiär för Ledin i Lövvik: ”En fantastisk föreställning”

 


Foto: David Nyström

Det är inte varje dag som det inträffar en världspremiär i världsarvet, men nu var det dags. Sommarens förmodligen största kultursatsning i Ångermanland, Tomas Ledins bygdespel ”Höga kusten” hade premiär på torsdagen, samtidigt som friluftsteateranläggning i Lövvik invigdes. Förväntningarna var högt ställda, och att döma av den tusenhövdade publikens reaktioner infriades de fullt ut. Något som undertecknad är beredd att till stor del instämma i.

Skådespeleriet håller hög klass rakt genom hela föreställningen. Ensemblen består huvudsakligen av proffs, med inslag av lokala halvprofessionella förmågor från Härnösand, Örnsköldsvik och Sundsvall. Den som utifrån föreställningen kan säga vilka som inte är heltidsproffs bjuder jag på en öl (alkoholfritt alternativ kan givetvis erbjudas).

Morgan Alling är lysande som storbonden Nordström, en patriark som förtrycker familjen, på samma sätt som sina anställda, en slipas affärsman som lurar skog av småbönder, och klättrar hänsynslöst på den nya industrikapitalistiska karriärstegen.

/../

”Höga kusten” spelas torsdagar, fredagar och lördagar, med dubbla föreställningar på lördagarna, och sista speltillfället år söndagen den 28 juli.

/../

Läs hela texten i Tidningen Ångermanland


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar