Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 25 oktober 2016

30 år av komposition firades på Kapells




Kapellsberg firade 30-års jubileum för kompositionsutbildningen med en intensiv dag på teatern under lördagen. Det blev två konserter, en elektroakustisk konsert på lilla scenen, och en stor kör- och orkesterkonsert på stora scenen.

Peter Lyne började på Kapellsberg 1983 som föreståndare för musiklinjen.

-          Tillsammans med Olov Franzén tyckte vi att det skulle vara kul att arbeta upp en utbildning för komposition, säger Peter.

Sagt och gjort, 1986 var utbildningen i gång. Det är en högskoleförberedande utbildning, och sådana finns det inte så många i Sverige. Peter tror att det förutom Härnösand finns bara på Gotland.

Sedan starten har omkring 70 personer varit elever på kompositionsutbildningen. Många har gått vidare till uppmärksammade karriärer inom musikvärlden både i Sverige och internationellt.



Mellan åren 1993-94 studerade Malin Bång vid Kapellsberg.

-          Under min gymnasietid spelade jag fiol och piano men upptäckte så småningom att det var komposition som var min grej, säger Malin.

Hon kollade vilka utbildningar det fanns, och Kapellsberg gjorde bäst intryck. Här kom hon också ordentligt i kontakt med modern konstmusik, något som är inte minst Peter Lynes skötebarn.

-          Det blev en aha-upplevelse varje gång, den här musiken är så oberäknelig och mångfacetterad, jag kan knappt lyssna på klassisk musik längre, den är alltför förutsägbar, säger Malin Bång.

Malin har fortsatt sina studier i Piteå, Paris och Stockholm, och är numera en efterfrågad kompositör verksam både i Sverige och utomlands.

Under lördagens första konsert med elektroakustisk musik spelades ett stycke av Malin med titeln Purfling. Här kombinerades högtalarmusik med violinmusik med Karin Hellqvist.

Liknande upplägg hade Fredric Bergström som spelade sitt eget stycke För vevlira på just vevlira.



Det var uteslutande musik av före detta elever och lärare vid Kapells som spelades. Sammanlagt  blev det 13 verk av 13 tonsättare. Inte mindre än tre av verken var uruppföranden. Det var Anders Berggréns In different directions under det första konserten, och Gustaf Blix Eyebrow Variations och mäster Lynes The Seasons för kör och orkester senare på kvällen.

Den andra avdelningen var generellt sett mindre avantgardistisk och något mer konventionell. De andra verken var Olov Franzéns Intenso för stråkorkester och Jonas Bohlins Violinkonsert.

I den konserten deltog Nordiska kammarorkester, Örnsköldsviks kammarkör och Kapells kammarkör, med violinsolisten Jonas Lindgård, under ledning av Staffan Larson, som  även han var lärare vid Kapells under 90-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar