måndag 14 november 2011
"Ropen skalla, skolor åt alla"
DUNTHYL-gruppen fortsätter sin kamp mot hotet om skolnedläggningar i Kramfors kommun. På lördag ordnades ett demonstrationståg som fick en massiv uppslutning. Mellan 700-800 personer deltog i protesttåget, som var säkert det största i Kramfors på flera år.
– Politikerna måste börja lyssna på majoriteten, säger Robert Sandström, förälder från Skog, och en av arrangörerna.
– Två tredjedelar av kommunens befolkning bor utanför centralorten, och minst 90 procent motsätter sig nedläggningen av skolor, säger Robert.
Ropen skalla, skolor åt alla, skanderades det taktfast från tåget hela vägen från Parken ner till torget. Andra paroller som syntes var bland annat Skjut upp beslutet, Låt hela kommunen leva, Rädda skolan, rädda bygden, Tänk på barnen, och Bu för nedläggning.
Här gick folk från hela kommunen, både gamla och unga, barn, föräldrar, lärare, och till och med ett helt ishockeylag, Höga Kusten Hockeys pojkar födda 99-01. Däremot klagades det på att så få politiker hade dykt upp, framför allt från majoriteten S-V-MP.
– Jag har skickat inbjudan till alla i kommunfullmäktige, det är dålig stil att knappast någon av dem är här, sa Hans Oskarsson från Nordingrå.
Protesttåget gick samma väg som socialdemokraternas första maj-tåg brukar ta. Det var mest av praktiska skäl, men enligt Robert Sandström fanns det också en liten baktanke. Efter att ha upprepat flera gånger att det inte handlar om partipolitik, något som man är mycket mån om i DUNTHYL-gruppen att framhålla, berättar Robert att det finns en avsikt att provocera och splittra majoritetsgruppen i fullmäktige. Han påpekar också att det finns aktiva socialdemokrater bland de engagerade mot skolnedläggningar. En av dem är Anna Zakrisson från Bollstabruk.
– Jag är född sosse, och trodde aldrig att något kunde rubba mina värderingar, säger Anna.
Hon tycker att hennes parti inte har velat – eller vågat – tala med de berörda, har varit dåligt på att förklara bakgrunden till besluten, inte svarat på frågor och vägrat att undersöka andra alternativ. Hon är arg, besviken och vilsen.
– Om det här beslutet går genom kommer jag för första gången i mitt liv att inte rösta på S, säger Anna Zakrisson.
Demonstrationståget avslutades med ett möte på torget där flera tal hölls.
Roger A Åkerblom från Bollstabruks intresseförening berättade att på måndag skulle namnlistor med krav på folkomröstning i skolfrågan lämnas över till kommunstyrelsen. Målet att minst tio procent röstberättigade skulle skriva under hade uppfyllts med råge. Mer detaljer skulle avslöjas på måndag.
Färre lärare enda alternativet
Kommunalrådet Micael Melander (S) kommenterar lördagens protesttåg i Kramfors med att säga att det är alltid positivt med engagemang. Han har full förståelse för att människor vill ha kvar sina skolor.
– Men det är svårt för dem att sätta sig in i den totala bilden, säger Micael Melander.
Kommunens budget måste gå ihop, och situationen är sådan att det finns för mycket lokaler i förhållande till antalet elever.
Melander säger att han och de övriga har lyssnat på de synpunkter som har framförts, och tagit hänsyn till dem. Han är också medveten om att det finns avvikande uppfattningar i hans eget parti, men ser det bara som positivt.
– Det ska vara högt i tak, säger Micael Melander.
Enligt honom kvarstår det faktum att BKU-nämnden måste bära sina kostnader, och pengar måste tas någonstans ifrån.
Och om det blir ett nej i en folkomröstning, frågar jag.
– Då har vi inget annat val än att säga upp personal, säger Micael Melander.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar