söndag 14 november 2010
Veckan som kommer Vecka 46
Amerikanska ambassaden har spionerat på svenskar, allt enligt principen att för att försvara demokratin måste vi rucka lite på dess principer. Ibland blir det mer än lite. Säpo som borde veta allt, vet som vanligt ingenting. Alla inom regeringen, med justitieminister Beatrice Task i spetsen, vet ingenting heller, och är storligen förvånade. Mest förvånade är jänkarna. Allt var klappat och klart, alla var med på allt, och plötsligt när det hettar till spelar de ovetande, och svamlar om en utredning. Vem kan man lita på?
Veckan börjar annars med palestiniernas nationaldag. Det är det väl värt att fira. Med en förhoppning att ockupationen tar slut, och palestinierna får äntligen bli herrar i sitt eget hus.
På tisdag är det årsdagen av att Fjodor Dostojevskij döms till döden. Han var medlem i Petrasjevskijgruppen, en socialistisk diskussionsklubb som träffades på fredagar för att samtala om politik och kultur. För det ställdes gruppens medlemmar inför en exekutionspluton. I sista stund benådades de dömda, och straffet omvandlades till fyra års straffarbete. Resten är litteraturhistoria.
På onsdag är det Louise de Geers födelsedag. Han föddes 1587, och är ett lysande exempel på hur det går när man släpper in svartskallar i landet hur som helst. Industrialisering! Utveckling! Välstånd!
På torsdag firar vi Klaus Manns födelsedag. Känd för mycket, mest för sin roman "Mefisto", ett suveränt porträtt av en narcissistisk opportunist och medlöpare.
På fredag så är det årsdagen av inledningen till Operation Uranus, den sovjetiska motoffensiven vid Stalingrad, som var början till slutet för Nazityskland.
På lördag är det 100 år sedan Leo Tolstoy gick bort. I förra veckans Tidningen Kulturen finns en längre essä om den ryske jätten av Axel Andersson. Jag ska bara lägga till att Tolstoys episka prosa visserligen har nuförtiden ett något skamfilat rykte, men det är högst orättvist, den är fortfarande både mycket läsbar och mycket läsvärd. Och inte minst aktuell, bland annat berättelsen "Hadji Murat", som ger nyckeln till förståelsen av konflikten i Tjetjenien.
Veckan avslutas med Friedrich Schleiermachers födelsedag. Han föddes 1768 i Breslau, som numera ligger i Polen och heter Wroclaw, och har skänkt världen många framstående män och kvinnor. Schleiermacher var protestantisk teolog och filosof, och har haft ett djupgående inflytande på humanistisk forskning som sträcker sig in i våra dagar.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar