Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 1 april 2024

Lyxhotell på gång i hjärtat av Höga kusten

 


Ett lyxhotell ska byggas i Nordingrå. Nyheten slog ner som en bomb under en presskonferens mitt i påskhelgen. Det är den globala hotellkedjan Best Eastern som kommer att äga hotellet, som ska drivas på franchisebasis av svenska Balder Bling.

-          Vi har ett unikt koncept och vi tror stenhårt på Höga kusten, säger företagets vd B. Dragare.

Hotellet som kommer att ha 420 rum med högsta internationella standard ska ligga vid Dönstaudden, med magnifik utsikt över Gaviksfjärden. En båthamn som kan ta emot större kryssningsfartyg ska byggas i anslutning till hotellet. Det kräver i sin tur muddring av fjärden, men enligt B. Dragare är en entreprenör redan kontrakterad för jobbet.

Dessutom ska en tvåfilig vägförbindelse dras från E-4 avfarten vid Gallsäter. En helikopterplatta ska anläggas i anslutning till hotellet. Det fanns planer på en landningsbana för charterflyg men de har lagts på is tills vidare.

Enligt Balder Bling förs det förhandlingar med Trafikverket angående finansieringen av infrastrukturen till och från hotellet.

Själva hotellbygget beräknas kosta 413 miljoner kronor. Huvudfinansiär är det internationella konsortiet Braveheart Invest, med säte i George Town, dessutom går Allmänna Utrymmesbanken in som mindre delägare, och man räknar med insatser från Tillväxtverket.

Tanken är, berättar B. Dragare, att Kramfors kommun ska borga för åtminstone halva investeringskostnaden.

Från kommunens sida är man förstås entusiastisk inför det stora hotellprojektet.

-          Det är alldeles fantastiskt, det är en game changer för hela Kramfors, utbrister kommunalrådet Malin Svanholm (S).

Vad beträffar borgensåtagandet är hon mer återhållsamt försiktig, och säger att frågan ska beredas och prövas i vanlig ordning.

Från den lokala intresseföreningens sida hoppas man att kommunen ställer upp med vad som än krävs.

-          Det är en enastående chans att utveckla Nordingrå, och som kan få enorma spridningseffekter för hela kommunen, och vi får absolut inte missa det här tillfället, säger P-O. Sitive, ordförande i Framtid för Nordingrå.

Så fort detaljplanen är klar och alla finansieringsdetaljer på plats ska bygget sätta igång.

-          Vi hoppas på ett snabbspår hos kommunen, och om alla bitarna faller på plats enligt våra planer ska nog hotellet kunna ta emot sina första gäster någon gång under våren 2026, säger B. Dragare.

-          Varför inte den första april? tillägger han med ett leende.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar