Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 12 oktober 2023

Vardagsskildring i ett hoppfullt Paris

 


”Passagerare i natten” är ett vardagsdrama om att våga gå vidare och att vi behöver varandra. Filmen börjar valnatten 1981 då jublande vänsteranhängare firar socialisten Francois Mitterrands seger i presidentvalet. Många uppfattar hans valvinst som början på en tid av förändring och framtidsoptimism.

Inte riktigt så för Elisabeth, lysande spelad av Charlotte Gainsbourg. Hon har just blivit lämnad av sin man efter många års äktenskap, som det antyds för en yngre kvinna, och där står hon, medelålders, utan utbildning eller yrkeserfarenhet, hon har ägnat de senaste åren av sitt liv att uppfostra sina två barn.

Ett stillsamt inlägg i feministdebatten.

Barnen, som båda är i övre tonåren, har det också lite struligt. Dottern på väg ut i vuxenvärlden, en vänsteraktivist i ett samhälle som sakta och nästan omärkligt börjar glida åt höger.

Sonen vantrivs i skolan, skolkar, och drömmer om att bli poet.

Och så råkar de av en ren slump träffa en hemlös artonårig flicka som har svåra drogproblem. De tar sig an henne, och hon bildar lite av en kontrastbild för deras trots allt ordnade småborgerliga familjetillvaro.

Filmen utspelar sig i Paris, men det är inte på de breda boulevarderna i centrum, längs med Seines vänstra strand, eller charmiga kvarter i Montmartre, inte heller på pittoreska gator Quartier Latin, utan i en modernistisk närförort med väldiga skyskrapor som gör anspråk på arkitektonisk originalitet, men andas bara isolering och social segregation.

Tempot är lagom avvägt, som det passar en vardagsskildring, och man har inte tråkigt en endast stund. Ett gott betyg om något.

Och allt ordnar sig, åtminstone ser utsikterna för att det ska bli så riktigt lovande ut.

Lite av ett ”Tillsammans” i en kärnfamilj.

 

Passagerare i natten, 2022
Svensk premiär: 31 mar, 2023
Språk: Franska
Originaltitel: Les Passagers de la nuit
Regissör: Mikhaël Hers
Medverkande: Charlotte Gainsbourg, Emmanuelle Béart, Noée Abita, Quito Rayon Richter

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar