Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 13 oktober 2023

Den underliga vuxenvärlden

 



Avgrunderna
Pilar Quintana
Övers: Annakarin Thorburn
Rámus. 2023

Åttaåriga Claudia bor med sina föräldrar, och en hushjälp som det anstår en medelklassfamilj, i flermiljonstaden Cali i Colombia, nära till Stillahavskusten och med Anderna i bakgrunden. Hon försöker att förstå och hantera den märkliga vuxenvärld som omger henne. Och den världen är full av farliga avgrunder.

Det är avgrunden hemma, som djupnar när det blir ett jättebråk mellan föräldrarna och som nästan slutar i skilsmässa, efter att mamma har blivit alltför nära vän med fasters unga make.

Det är avgrunden hos hennes pappa som tidigt förlorade sin mamma och misshandlades svårt av sin far. Han är snäll men mycket tystlåten, säger knappt något alls, och förlorar sig i sitt arbete.

Också mamma har en avgrund efter alla ungdomsdrömmar som inte slog in, och också efter en väninna som körde ner sig i en ravin, en bokstavlig avgrund. Mamman är tidvis svårt deprimerad och helt apatisk, hon tillbringar det mesta av sin tid i sängen läsande kolorerad veckopress och dricker alldeles för mycket whisky.

Det finns fler avgrunder, men den mest hotfulla är den som många bär inom sig, och det är något som starkt påverkar lilla Claudia, och som hon har svårt att förhålla sig till.

Det är en fantastisk barndomsskildring på en ovanligt hög empatinivå.

Till skillnad från Quintanas förra roman på svenska, ”Tiken”, som var full av symbolik, är ”Avgrunderna” rak och realistisk. Men språket är fortfarande ”en återhållsam, precis prosa, språket är enkelt och opretentiöst, kongenialt med sina karaktärer och sin miljö.”. som jag skrev i recensionen av ”Tiken” (Tiken).

Ett spännande författarskap, och förhoppningsvis kommer det förträffliga lilla förlaget Rámus låta översätta fler av Pilar Quintanas verk.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar