Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 7 september 2019

Ångermanlands egen salongsorkester fyller 25 år – och får stipendium: "Kaprifol är en unik relik från en svunnen tid"





En salongsorkester är en instrumental ensemble inom västerländsk populärmusik som uppstod som ett resultat av att musicerandet flyttade ut från den borgerliga salongen ut till offentliga platser. 

Salongsmusiken hade sin höjdpunkt kring förra sekelskiftet, och dominerade helt nöjeslivet i Sverige under 1900-talets två första decennier. Från 1940-talets början anses salongsmusikens tid vara förbi. 

Dock inte i Ångermanland.

Här kommer Kaprifol Salongsorkester snart att fira sitt 25-årsjubileum. En helt unik orkester som har gjort sig mest känt för sitt Titanic-program för några år sedan.

Bakom orkestern finns en kulturförening, ”Sveriges minsta”, tror Paul Gradin, violinist och en av de tre som är kvar av den ursprungliga orkestern.

-          Det är helt unikt med en salongsorkester i den sättningen, det är en relikt från svunnen tid, säger Paul Gradin.
-          På repertoaren står populärmusik från 100 år, och så länge folk vill lyssna, fortsätter vi att spela.

Ett problem som Salongsorkestern dras med är brist på nya noter. Än så länge har man ett hyfsat notförråd, men man vill gärna ha fler noter, och de är så gott som omöjliga att få tag på.

Ett annat problem är tidens förändrade språkbruk. N-ordet som förekommer ofta i en del gamla texter lämpar sig inte numera, och det känns nog inte helt bra att sjunga ”Du svarte rom”.

Läs hela texten i Allehanda.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar