Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 24 maj 2019

Under förbannelsen - om pogromen i Kielce





Det är en bok som det gör ont att läsa. Det smärtar något alldeles oerhört att ta till sig att en pogrom kunde inträffa blott ett år efter krigsslutet, då Förintelsens alla fasor hade redan kommit i dagen, och att den inträffade i det Polen som var den huvudsakliga skådeplatsen för nazisternas mordiska barbari.

Pogromen i Kielce den 4 juli 1946 är en idag ett sår som inte läker, och de tragiska händelserna har ända från början omgivits av rykten, konspirationsteorier, förvanskningar och lögner.

Nu finns det ett verk som förhoppningsvis skingrar alla dimmor kring pogromen en gång för alla. Joanna Tokarska-Bakirs, hon är professor i socialantropologi, ”Under förbannelsen. Ett samhälleligt porträtt av pogromen i Kielce” (Pod klątwą. Portret społeczny pogromu kieleckiego, Wydawnictwo Czarna owca, 2018) är en monumental tegelsten på drygt 440 sidor, med en notapparat på 176 sidor, med 2766 fotnoter.

Det finns också en andra volym med originaldokument, rapporter, förhörsprotokoll, ögonvittnesskildringar, domstolsprotokoll, flygblad, med mera.

Trots rättegången som genomförde nästan omedelbart efter pogromen, och flera utredningar och undersökningar som har gjorts efter kommunismens fall, är det så gott som omöjligt att exakt återge händelseförloppet den ödesdigra dagen.

Inte ens antalet offer kan fastställas med säkerhet, men det rör sig om omkring 40 mördade judar, lika många skadade, och två eller tre döda polacker.

Läs hela texten i Dixikon.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar