Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 17 mars 2010

Informationsmöte om framtiden för vårdcentralen i Nyland


Sjukvårdens framtid engagerar och oroar många. Med anledning av den senaste tidens turbulens i landstinget ordnade Ytterlännäs avdelning av Centerpartiet ett informationsmöte om vårdcentralen i Nyland på tisdag kväll i Nylandsskolan. Rubriker för mötet var ”Blir den sjuka vården någonsin frisk igen?” och ”Klarar Nylands vårdcentral nästa stålbad?”

Oppositionsrådet i landstinget Hans Hedlund (C) gav en snabb bild av utvecklingen inom landstinget i Västernorrland. Även om han naturligt nog la stor del av skulden på den socialdemokratiska ledningens senfärdighet, betonade han också länets specifikt svåra situation, med kraftig befolkningsminskning och en ogynnsam åldersstruktur med relativt många äldre.

Vidare informerade Hedlund om den nya vårdvalsmodellen, som är lagstadgad från årsskiftet, och som ger patienterna möjlighet att helt fritt välja – och byta – vårdcentral.
Landstingets primärvårdschef Lennart Moberg berättade för de församlade om de olika mått och steg som vidtas för att de landstingsdrivna vårdcentralerna ska erbjuda så bra vård som möjligt. Man använder sig inte minst av systematiska mätningar och patientenkäter, där man kollar sådant som framkomlighet per telefon och bemötande.

- En bra verksamhet kan bli ännu bättre, konstaterade Lennart Moberg.

Efter de två anföranden bjöds det på fika. Kvällen avrundades med en frågestund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar