Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 21 november 2009

USA-rapport om diskriminering i Israel


Israel anklagas för brott mot religionsfrihet och diskriminering av minoriteter i en rapport från USA:s utrikesdepartement. Rapporten är författad av utrikesdepartementets byrå för demokrati, mänskliga rättigheter och arbetskraft.
I rapporten påpekas att även om lagen säger att alla religiösa heliga platser ska beskyddas, är det i praktiken enbart de judiska som erkänns som heliga platser och blir därmed beskyddade enligt lagen. Av de 137 heliga platser som var officiellt erkända i slutet av 2008 var samtliga judiska.
Många av de kristna och muslimska heliga platserna är försummade, många är oåtkomliga, och riskerar att bli exploaterade av markägare och lokala myndigheter.
Religionsfriheten i Israel är vidare beskuren genom diskriminering mot muslimer, kristna och andra samfund som Jehovas Vittnen. Men rapporten pekar också på att i Israel favoriseras den ortodoxa judendomen, medan den så kallade reformerade judendomen utsätts i stor utsträckning för samma diskriminering som de andra religionerna.

Könsdiskriminering

En konsekvens av den religiösa diskrimineringen är att mer än 300.000 immigranter som inte anses som judar enligt den rabbinska lagen får inte gifta sig eller skilja sig i Israel, inte heller får de begravas på judiska kyrkogårdar.
Rapporten påtalar också diskriminering av kvinnor i Israel. Bland annat skriver man om ett statligt transportföretag som trafikerar linjer där de flesta passagerare är ortodoxa judar, och där kvinnor tvingas sitta längst bak i bussar, åtskilda från männen. De kvinnor som eventuellt protesterade och vägrade blev utsatta för trakasserier och fysiskt våld utan att vare sig företagets personal eller myndigheter ingrep.


Publicerat i Flamman 2009-46

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar