Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 3 september 2024

Göran Fristorp in memoriam

 

Tidningens bildtext: Klarar han det här? Sven-Bertil Taube sjunger tillsammans med Göran Fristorp.


Göran Fristorp har gått bort. Jag hörde honom live på Folkets Park i Kramfors i september 2014:

I Sverige finns en enastående rik visskatt, och fantastiskt duktiga artister som förvaltar den. På torsdag kväll gästades Kramfors Teatern av Sven-Bertil Taube och Göran Fristorp, och ackompanjerade av Curt-Erik Holmquist bjöd de på en kväll I sällskap med visornas mästare.

Framför allt var det musik av mästarnas mästare inom visgenren, nämligen ingen mindre än Evert Taube. På det sättet blev det två generationer Taube på scenen. Och även om det är fel att uppehålla sig vid artisternas ålder, kan jag ändå inte låta bli att beundra Sven-Bertil, som snart 80-årig, uppträder fortfarande med full vigör. Scennärvaron är som alltid, han är rak som en norrländsk fura i ryggen där han står och sjunger, och rösten sitter ännu som den ska.

Det blev en kväll med många visklassiker, Fritjof i Arkadien, Bagaren i San Remo, Så skimrande var aldrig havet, Änglamark, med mera. Det finns nog ingen annan svensk viskompositör och poet som kan ta ut svängarna på samma sätt som Evert Taube. Och ingen har samma känsla för rim och rytm i hans visor som sonen Sven-Bertil.

Rolig är han också, han drog anekdot efter anekdot om sin far, så nu vet vi var Svensktoppen ligger, och vad man ser därifrån.

Vistraditionen utvecklas också, och det var särskilt roligt med en nyskriven sång av Sven-Bertils son Felix. Det blev nästan som tre generationer på scenen.

Sven-Bertil Taube kompletteras på ett föredömligt sätt av Göran Fristorp. Han är en gitarrvirtuos av rang, klassiskt skolad som han är, och han är dessutom en utomordentligt duktig sångare, med sin fylliga och klara stämma. Hans musikaliska mångsidighet är närmast legendarisk.

Berest är han också, han har varit i Kramfors förut, och uppträtt med Ralph Nordlander och hans kör, och det väckte så klart den dessvärre fåtaliga publikens stora jubel.

På lördag uppträder trion på Folkan i Örnsköldsvik.

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar