Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 19 juni 2024

Historien upprepar sig inte - inte ens i fotboll



Idag i fotbolls-EM möts Tyskland och Ungern. Det leder ofrånkomligen tankarna till VM 1954. Ungern var storfavoriter till VM-titeln, I gruppspelet slog ungrarna Västtyskland med osannolika 8-3, efter att i första matchen ha krossat stackars Sydkorea med 9-0.

Något överraskande blev just Västtyskland Ungerns finalmotståndare. Ungrarna ställde upp med den halvskadade stjärnan Ferenc Puskás, vilket visade sig vara ett misstag.

Det kunde ses i direktsändning av ett fåtal lyckliga tv-innehavare då det är i VM 1954 i Schweiz gör tv sitt till en början blygsamma intåg. 

Detta VM är annars mest ihågkommet för några osedvanligt brutala matcher, bland annat den som har gått till historien som ”slaget i Bern”, för att det är målrikast i historien med ett snitt på 5,38 per match.

Men framför allt för den tyske radiokommentator som efter finalens slut – Tyskland slog mycket oväntat Ungern – slutade aldrig att vråla ”aus, aus, aus”, med vilket han inte menade det uppenbara faktum att matchen var slut, utan att äntligen var Tysklands tid som en stigmatiserad nation utanför den civiliserade gemenskapen över.

Idag är läget en aning annorlunda.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar