Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 14 september 2023

En resa genom litteraturens gränslösa värld

 



Om en vinternatt en resande
Italo Calvino
Övers: Viveca Melander
Natur & Kultur, 2017

Italo Calvino var en författare som aldrig stod stilla. Han sökte inte efter en omisskännlig röst utan ville att hans röst skulle ljuda i olika tonlägen. Efter debuten 1947 med ”Stigen där spindlarna bygger bon” har varje ny roman varit säregen och annorlunda än sina föregångare. ”Om en vinternatt en resande” från 1979 och ett av hans sista verk är inget undantag.

Det börjar med att Berättaren i ett direkt tilltal återger för Läsaren inledningen till en roman, som råkar vara ”Om en vinternatt en resande”. Det kan vara värt att citera de första raderna: ”Du ska just börja läsa Italo Calvinos nya roman Om en vinternatt en resande. Slappna av. Koncentrera dig. Avlägsna all ovidkommande tankar.”

Romanen blir till en reflektion kring läsning och vad den gör med oss.

Men den är så mycket mer. Efter några sidor visar det sig att det faktiskt är en annan roman. Den här förvecklingen fortsätter sedan och den ursprungliga boken förvandlas till ständigt nya romaner, översättningar från olika språk, både verkliga och påhittade, i varje fall inledningar till dem, återstoden är av diverse mer eller mindre märkliga skäl borta.

Teman skiftar från roman till roman, vi förflyttar oss mellan olika platser i världen, existerande och fiktiva, karaktärer försvinner för att dyka upp några romaner senare, det direkta tilltalet återvänder, och det är boken, nej BOKEN och LÄSNINGEN som får huvudrollen.

Man kan inte annat än beundra Calvinos enastående förmåga att variera – och härma – de mest skiftande stilar och genrer. Det flyter på alldeles fantastiskt, och det är inget fel på fantasin kraft. Vad sägs om idén – redan då! – om att låta avancerade datorer skriva färdigt oavslutade romantexter? Eller för lagets experiment med undersökning av hjärnans olika reaktioner på textfragment, för att på det sättet avgöra vad som ska publiceras.

Italo Calvino saknar inte heller sinne för humor, hans sarkasm är bitande skoningslös. På universitet diskuteras litteraturen på följande sätt: ”Händelser personer miljöer intryck skjuts åt sidan för att lämna plats åt allmänna begrepp. / -Det polymorft-perversa begäret…/ -Marknadsekonomins lagar…/ - De betydelsebärande strukturernas homologi…/ -Avvikelserna och institutionerna…/ -Kastreringen…”

Italo Calvino är inte en författare som skriver läsaren på näsan. Men det skymtar fram att det viktigare för honom är att romaner är ”öppna”, och vad som följer av det är att det finns många olika läsarter, precis som många olika romaner. Det är en rikedom att ta vara på.

Om hans roman är bästa sätter att få fram det budskapet låter jag vara osagt. Men det är utan tvekan Italo Calvinos eget sätt att säga det på.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar