Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 27 juni 2016

En inre resa i det underjordiska



Det är som ett tittskåp i storformat. Massor med mikroskopiskt små rum, uppbyggda av allt upptänkligt material, ett riktigt filigranarbete. Christian Af Bjärgös och Martin Skimutis konstverk låter betraktaren blicka in i livets många rum, samtidigt som det är en kommentar till samhället och livet.

Utställningen har titeln En inre resa i det underjordiska, och vernissage ägde rum på lördag i galleri Nya magasinet på Gammelvägen i Ramvik.

Allt i konstverket är uppbyggt eller avgjutet av Christian och Martin. Materialet, som är oftast återvunnet, är verkligen allt möjligt: kartong, passepartouter, faner, trä- och plastbitar. Det innehåller mycket elektronik, det blinkar och blippar på en massa ställen, och det är högst imponerande att de har lyckats koppla ihop allting och få det att fungera. Det måste ha varit mycket kabel att dra på små små ytor.



Också en del rum hänger ihop, dels i konstverket men lika mycket i betraktarens fantasi. Här finns badrum och offentliga toaletter, pannrum och källarförråd, snickarbod och tvättstuga, lekrum och vardagsrum. Ett stort bibliotek intar en dominerande plats, och en referens till att en av konstnärerna studerar litteraturvetenskap. Kanske även ett sätt att framhäva bildning och kultur?

Konsthistoriska referenser är i sin tur en blinkning åt att den andre konstnären har studerat konstvetenskap.

Det hela är mycket lekfullt.

Men också allvarligt. I ett rum fladdrar det ständigt ett grönaktigt sken. Kan tolkas olika, verkstad där det svetsas, eller kanske en tv som ständigt är på? Och hur förhåller de sig i så fall till varandra?
Varför ligger det ett lik i ett av badrummen, och vad är syftet med falluckan i rummet längst ner?

Många frågor, som sig bör, och man ska vara beredd på att det tar aldrig slut att titta på de pyttesmå rummen, hela tiden hittar man nya spännande detaljer, vilket öppnar för nya tolkningar och förklaringar.

Och var är vi egentligen? I underjorden? Var ligger det? Underjorden står ju för flera olika saker, det hemlighetsfulla, det farliga, det okända, kanske också det skamliga som inte tål dagens ljus. Eller rent av det undermedvetna. Det är trots allt en inre resa.

Konstverket bildar en oemotståndlig mångfald som hyllar livets komplicerade rikedom.

Christian af Bjärgö och Martin Skimutis är gästutställare hos Tomas Skimutis, som har samtidigt vernissage för sin sommarutställning. Den har han tillsammans med ytterligare en gäst, Per Westin, som ställer ut oljor med gamla Kramforsmotiv.

Utställningen pågår till den 10 augusti, och har öppet när Tomas är hemma. Det betyder nästan alltid och nästan dygnet runt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar