Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 21 januari 2024

Vägen är inget BB – utställning om skräck och förnedring när kvinnor tvingas föda i bil

 

Kirunas ekonomi är i fritt fall på grund av att staden måste flyttas. Kommunen tvingas låna för att kunna betala ut löner. Samtidigt gör statliga LKAB rekordvinster. Ingen tar ansvar, allra minst regeringen, samhällsservice i Kiruna krymper, och snart finns det gott om jobb och just ingen välfärd i kommunen. 
Återpublicerar en text från 2018 som tar upp en aspekt av ämnet.


”Vägen är inget BB.” Ett påstående som kan tyckas självklart, rent av banalt. Men dessvärre helt felaktigt. För 17 år sedan stängdes BB i Kiruna, det är tolv mil enkel väg till närmaste förlossningsavdelning i Gällivare, och det har fötts åtskilliga barn längs med vägen dit. Liknande fall inträffade nyligen i Ådalen, på vägen från Kramfors till Örnsköldsvik, och det var inte heller första gången.

De långa avstånden till BB har skapat oro och fruktan bland gravida kvinnor i Kiruna och numera också Ådalen, och nya och exceptionella erfarenheter av fasa och förnedring i samband med bilförlossningar.

Dessa känslor och erfarenheter har nu gestaltats konstnärligt av Carina Kero Esberg och Lina Maria Viitala. De är två konstnärer från Kiruna, båda tvåbarnsmammor, Carina är dessutom utbildad sjuksköterska. Deras utställning visades i mars i Stadshuset i Kiruna, och nu har turen kommit till Sollefteå och Orrenhuset.

-          Idén till utställningen fick vi från en mamma som hade fött ett barn efter vägen 2016. Hon hade tagit upp frågan med politiker och tjänstemän men inte fått något gehör, då tyckte hon att det vore bättre att lyfta fram problematiken genom konsten, berättar Carina Kero Esberg, som är i Sollefteå för att inviga utställningen.

I centrum för utställningen står fem kvinnor och deras berättelser om förlossning vid vägen. De porträtteras på stora fotografier iklädda sjukhuskläder, det är för att markera att de egentligen hör hemma på en vårdavdelning på ett sjukhus. Inte vid vägrenen, på en parkeringsficka eller i ett dike!

Lägg därtill klimatet, det är en lång vinter i norra Lappland. Det är ofta mörkt och halt, med branta backar och riks för kollision med renar. Vägstandarden i Norrbotten är ofta lika undermålig som i Västernorrland.

Hur känns det när varning klass si och så utfärdas, man uppmanas att inte ge sig ut på vägarna, och vattnet kan gå när som helst?

Det finns totalt bisarra inslag i berättelserna. En av kvinnorna fick fortkörningsböter på väg till BB, de körde närmare 130 på en 70 väg och passerade en fartkamera. Hastighetsbegränsningar är ingenting som stressade pappor in spe bakom ratten tar någon större hänsyn till. (I rättvisans namn bör nämnas att de slapp betala boten.)

Inte mindre bisarr är kartan med alla födslar vid vägen utmärkta. Så vitt jag förstår har det tragiskt nog även förekommit dödsfall.

Hela utställningen har ett drag av tragik, även om de två konstnärerna också i viss utsträckning använder humorn.  Visst kan man få sig ett gott skratt framför konstruerade vägskyltar med födande kvinnor i olika ställningar och annonsen om kurser i bilfödande – här har för övrigt verkligheten som vanligt överträffat dikten!

Men det är ett skratt som fastnar i halsen. Och nog kan man hålla sig för skratt framför installationen med de två BB-väskorna, att en kvinna som ska föda barn i Sverige 2018 ska behöva ta med sig sax och klämmor är helt enkelt inte värdigt. Det blir en känsla av overklighet, händer det verkligen här och nu?

Under utställningen i Kiruna har 59 personer lämnat uppgifter om hur långt de har måst köra. Ofta kan hända mer än bara förlossningen, komplikationer av alla de slag och återbesök kan krävas. Resor på 150-200 mil är inte ovanliga. Sammanlagt har de 59 kört mer än två varv runt jorden!

Hållbarhet och miljötänkande – någon?

Det finns en ljudinstallation till utställningen innehåller korta fragment av berättelser om förlossningar vid vägkanten. Här ryms oändligt mycket rädsla, oro, ångest, panik och förnedring.

”Vi ska inte ha fler barn trots att vi alltid ville ha en stor familj”, säger en kvinna. Det är en röst av sorg och vrede som anklagar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar